Pagina's

vrijdag 7 oktober 2011

Oktober borstkankermaand

Afbeelding: Het internationale borstvoedinglogo met een Pink Ribbon. Credits: Beth Turnbull compilation
Als borstvoedingsspecialist kan ik natuurlijk de Breast Cancer Awareness Month niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Als specialist op het gebied van de normaal werkende borst weet ik namelijk dat het volop normaal laten werken van die borst de kans dat er abnormale processen in op gang komen sterk vermindert. (Zie mijn eerdere schrijfsels over borstkanker en borstvoeding) Omdat in mijn visie voorkómen altijd beter is dan vóórkomen genezen ben ik erg geïnteresseerd in welke adviezen vrouwen krijgen als borstkanker preventie. Dat doen we per slot ook bij obesitas en diabetes. Dus ging ik eens op zoek naar voorlichting over de preventie van borstkanker. Wat schetst mijn verbazing: de officiële voorlichting gaat over preventie van overlijden door borstkanker door het vroeg op te sporen. Kennelijk gaat het er de overheid niet om te voorkomen dat mensen ziek worden, maar om te voorkomen dat zij daar vervolgens aan dood gaan. (Om heel erg eerlijk te zijn, komt ook de preventie ter sprake: vrouwen met een familiegeschiedenis van borstkanker kunnen worden opgespoord, extra gescreend en een preventieve borstamputatie ondergaan, aldus de RIVM publicatie.) Verder zoeken dan maar in de voorlichting van min of meer officiële gezondheidsvoorlichtingssites. Alweer bot gevangen. Zij namen braaf de RIVM info over. Eindelijk op een consumenten nieuws en informatie site iets gevonden. Heel zinnige adviezen: zorg voor een gezond gewicht, beweeg voldoende, rook niet, drink met mate alcohol en eet gezond. Heel goede algemene gezondheidsadviezen die je waarschijnlijk ook behoeden voor allerlei andere aandoeningen, zoals osteoporose, hart- en vaatziekten en diabetes. Wat schittert door afwezigheid is de rol van de invullen van het moederschap. Vrouwen die moeder worden en geen borstvoeding geven doen zichzelf daarmee namelijk niet echt een groot plezier. Hun risico om borstkanker verdubbelt door geen borstvoeding te geven. Borstvoeding geven wordt vrijwel automatische gezien als iets dat vrouwen doen voor hun kind, vaak als een opoffering van hun eigen voordeel ten gunste van hun kind. Maar eigenlijk geeft een vrouw met borstvoeding niet alleen een cadeautje aan haar kind, maar ook aan zichzelf: het buiten de deur houden van extra risicofactoren voor het krijgen van borstkanker (en kanker aan de andere vrouwelijke reproductieve organen en osteoporose; en mogelijk hart- en vaat problemen en diabetes).
Pink Ribbon: wees lief voor je jezelf en je borsten – geef borstvoeding – lang en uit volle borst.
Beth Turnbull: Breastfeeding reduces a woman's risk of breast cancer by fifty nine percent. Flint Motherhood Examiner. October 10, 2010
Broeder JM den (RIVM). Preventie van borstkanker samengevat. In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid. Bilthoven: RIVM, <http://www.nationaalkompas.nl> Nationaal Kompas Volksgezondheid\Preventie\Van ziekten en aandoeningen\Kanker\Borstkanker, 25 juni 2008.
Preventie: Borstkanker voorkomen en tijdig ontdekken