Pagina's

maandag 21 oktober 2013

Lek

Foto: Een onbenoemde klant (gespeeld door Ian Brown) in The Leaky Coldron (De Lekke Ketel) leest een boek van Professor Stephen W. Hawkin over de geschiedenis van de kennis van tjjd en ruimte.

Voortbordurend op het vorige thema over darmperikelen, wil ik het nu eens hebben over de lekke darm. Darmen zijn zeer ingewikkelde organen, die voedsel moeten vervoeren en ondertussen verteren en vervolgens sommige bestanddelen in veranderde vorm afvoeren naar de uitgang of overdragen aan de bloedbaan voor verder vervoer naar de uiteindelijke bestemming in het lichaam. De darm moet aan de ene kant een soort waterdichte kookketel zijn, maar aan de andere kant ook in een zekere mate doorlatend voor verteringsstoffen die erin moeten en voor afgebroken voedingsstoffen die eruit moeten. Een soort magische Leaky Coldron dus, zou je kunnen zeggen.

De darmen van een pasgeboren baby zijn veel doorlatender dan van een volwassen mens. Neonatale intestinale permeabiliteit heet dat. Wellicht is dat een van de dingen waardoor sommige mensen stellen dat de baby met onrijpe darmen wordt geboren. Alsof het eigenlijk een vergissing is dat die darmen nog wat meer doorlaten dan dat ze later zullen doen. Ik ben zelf eerder geneigd te denken dat er wel een reden voor zal zijn als alle kinderen met dergelijke leaky cauldrons geboren worden. Misschien is het wel ergens voor nodig, alleen hebben wij nog niet ontdekt waarvoor. Wat we wel weten is dat die doorlaatbaarheid relatief snel wordt gedicht door colostrum en moedermelk. Dan moeten colostrum en moedermelk wel ongestoord hun werk kunnen doen. Dat wil dus zeggen dat in de kwetsbare periode er geen andere dingen in die darmen moeten komen dan colostrum en moedermelk. Dan blijven die darmen goed beschermd.

Volwassenen kunnen ook een lekkende darm hebben. Ontstekingsprocessen, bijvoorbeeld door onvolledige vertering of door allergieën of schimmelovergroei. Al deze dingen kunnen bekleding in de darmen ziek en stuk maken. Waar deze binnenbekleding van de darm stuk gaat komt een klein gaatje. Door dergelijke gaatjes kunnen voedseldeeltjes de darm uit- en het bloed ingaan die daarvoor eigenlijk te groot zijn, zoals hele of onvolledig afgebroken eiwitten. Bij voedende moeders kunnen deze eiwitten onveranderd in de moedermelk terecht komen. Als die melk, met bijvoorbeeld koemelkeiwitten erin, dan in de baby darm terecht komen, kan het daar problemen gaan veroorzaken. Er kunnen zelfs gaten vallen in de darmbescherming van het kind.

Het met rust laten van de darmen van de baby kan dus ook betekenen dat een moeder zelf moet zorgen voor een niet lekkende darm. Een toverstokje is daarvoor niet nodig. Verandering van leef- en eetgewoonten wel.