Foto: Rupert Grint als Ron Weasley denkt dat hij de toverdrank Felix Fortunatis drinkt (opvallend onopvallend zogenaamd in zijn ontbijtdrank gegoten door Daniel Radcliffe als Harry Potter, nadat Emma Watson als Hermione Granger duidelijk heeft laten weten dat dit in de tovenaarswereld geldt als doping); de gedachte aan dit drankje alleen al brengt hem in een overwinnningsroes, waardoor hij de wedstrijd wint, in Harry Potter and the Half-Blood Prince. Persoonlijk denk ik dat die drank een ingewikkelde, op toverkracht gebaseerde vorm van oxytocine was. (Verder op de afbeelding Bonnie Wright als Ginny Weasley en Katie Leung als Cho Chang)
Nr. 2 in de top tien meest gelezen Eurolac Flits!: Proost! 25 dec. 2010
Alcohol is een hot topic voor borstvoedende moeders. Het op één na meest gelezen stukje in dit blog gaat erover, evenals de stukjes in dit lijstje, waarvan ik ook een compilage maakte voor snelle referentie. Een wat degelijker artikel schreef en publiceerde ik op de eurolac.net site. Mensen hebben altijd wel een reden om een glaasje te drinken, maar collectief zijn er twee periodes die een piek in de interesse te zien geven: met de decemberfeesten en met carnaval. Nu dus en het komt net mooi uit dat dit topic nu dus aan de beurt is op deze pagina’s. Eigenlijk heb ik niet veel meer toe te voegen aan al die informatie die ik al gaf. Ik heb nog even de inmiddels verouderde referentie van Hale 2008 nagekeken in Hale 2012*, maar die info is niet verandert. Alcohol komt in melk in precies dezelfde hoeveelheid als in moeders’ bloed, het duurt per consumptie 2 uur voor het er weer uit is. Alleen structureel alcoholgebruik (dagelijks minimaal 2 consumpties) of volledig ladderzat zuipen geeft nadelige gezondheidseffecten bij de baby te zien. Kinderen beperken hun inname van alcoholhoudende moedermelk door minder te drinken in de vier uren na een alcoholische consumptie (daarbij geholpen door een mindere afgifte van melk door lagere oxytocine respons), maar halen het in de 16 uur daarna ruimschoots in.
Het interessante van alcohol en oxytocine is, dat ze je beide in een soort roes kunnen brengen en je zelfvertrouwen vergroten. Alleen maakt de roes van alcohol dat je letterlijk min of meer van de wereld raak en geen idee meer hebt waar je mee bezig bent, terwijl de oxytocine-roes je heel erg gefocust maakt op de relatie met de persoon die jou die oxytocine-high geeft. Alcohol kan je een allemansvriend maken of een amokmaker richting willekeurige mensen. Oxytocine richt je affectie en vertrouwen of een enkele specifieke persoon of een kleine specifieke groep. Oxytocine kan ook tot agressie leiden, maar dan zeer gericht op een bedreiging van de vertrouwde en geliefde groep.
Alcohol en oxytocine werken elkaar ook tegen, ze zijn concurrenten in dezelfde delen van de hersenen. Waar alcohol zit kan geen oxytocine zijn. Dat is de reden dat moeders met een borrel op minder melk geven. Ze hebben de melk wel, maar doordat de oxytocine zijn werk niet goed kan doen, stroomt de melk minder overvloedig. Kinderen drinken dus minder melk van een moeder met een biertje op. Dat is een voordeel, want dan krijgen zij ook minder binnen. Aan de andere kant wordt oxytocine met succes ingezet bij mensen die afkicken van alcohol en te kampen hebben met ontwenningsverschijnselen. Met regelmatige toediening van oxytocine neusspray hebben zij minder klachten en hebben ze minder medicijnen nodig om het afwennen te ondersteunen.
Van alcohol en van oxytocine kun je in een staat van vervoering raken, in een roes, in een euforie. Maar die van oxytocine heeft toch de voorkeur wegens het lagere risico van vervelende bijwerkingen voor de euforist en haar omgeving.
*) Hale T: Medications and mothers’ milk. Hale Publishing, L.P. 2012(15)
Pedersen CA, Smedley KL, Leserman J, Jarskog LF, Rau SW, Kampov-Polevoi A, Casey RL, Fender T, Garbutt JC: Intranasal Oxytocin Blocks Alcohol Withdrawal in Human Subjects. Alcohol Clin Exp Res, 2012, 1530-0277. http://dx.doi.org/10.1111/j.1530-0277.2012.01958.x
Eurolac Flits! met label alcohol, risico. Deze links leiden naar een lijst met blogs met dit label, klik op de plaatjes in de linkerzijbalk voor meer verhaaltjes.