Foto: Harry Piekema als de irritant-vrolijke, wat dommige bedrijfsleider in de reclamespotjes serie van de grote kruidenier.
Ik ga maar weer eens in de herhaling. Reclamemakers weten dat een goede spot onvoldoende is voor resultaat. Herhaling is nodig om de boodschap in te slijten. om je boodschap een zin van bekendheid te geven. Want wat bekend is, is vertrouwd. Na de eerste paar letterlijke herhalingen ga je er dan variaties inbouwen: een nieuwe boodschap die is ingebed in iets bekends, vertrouwds. Reclame werkt. Dus. Du-uh [rolt ogen]. Reclame is een middel om een doel te bereiken. Het doel is producten verkopen. Geld verdienen. Aandeelhouders tevreden houden. Het doel van reclame is niet het aanbieden van eerlijke, onafhankelijke, wetenschappelijk gebaseerde informatie. Die informatie geven zou namelijk in veel gevallen het eerste doel van reclame in de wielen rijden. Vooral als het gaat om reclame voor voedsel. En heel erg vooral als het gaat om voedsel voor mensen in risicogroepen. Wat mensen in risicogroepen vooral nodig hebben is voedsel van voor meer dan de helft plantaardige oorsprong in een zo min mogelijk bewerkte en verse toestand, in goed-opneembare vorm en in een gevarieerde samenstelling van ingrediƫnten. [Geen uit diverse onderdelen in elkaar geknutselde fantasieproducten met toegevoegde vitaminen, mineralen en wonderstoffen, die met behulp van veel geld vervolgens worden gepromoot om tot slot vooral erg gezond te zijn voor de portefeuille van de aandeelhouders van de voedselknutselaars.]
Voor de jongste groep consumenten, die het meest kwetsbaar zijn en de minste stem in de keuze, geldt dat het meest. Het ontwerp <mens> is daar goed op voorbereid door te zorgen voor een altijd beschikbare bron van betrouwbaar, vernieuwbaar, duurzaam en veilig voedsel voor zuigelingen, gemaakt en gedistribueerd door degenen die ook de zuigeling zelf verzorgde en voedde tijdens zijn assemblagetijd in de baarmoeder. Ik herhaal dat nog maar eens. Ten overvloede misschien, maar zodat de boodschap goed moge inslijten. Die andere boodschappen lijken immers altijd meer impact te hebben. Als ik nu maar vaak genoeg herhaal, in telkens iets andere vorm, met voldoende net-niet-vreselijk irritante vertolkingen ertussendoor, zou mijn boodschap dan met net zoveel plezier en positief effect worden verwelkomd als die van die supermarkt-bedrijfsleider?
Meer over reclame voor kunstvoeding:
Pauline Kranendonk: Een kijkje in de keuken. Kenniscentrum Borstvoeding
Christie Haskell: Free Samples of Formula Is Like Chocolate Cake for Dieters. The Stir - Cafe Mom, November 20, 2011
Eerdere Eurolac! blogs over reclame