Pagina's

zondag 7 november 2010

Moedermelk bewaren

Over het bewaren van moedermelk is veel informatie te vinden, die helaas vaak allemaal wat anders zegt en meestal niet sterk wetenschappelijk onderbouwd is. De Academie of Breastfeeding Medicin heeft er een protocol (op basis van degelijk wetenschappelijk bewijs) aan gewijd, dat integraal is overgenomen door het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid. Overname door de Nederlands en Vlaamse autoriteiten zou een goede zaak zijn om het woud aan voorschriften en richtlijnen uit te dunnen en het voor de gebruiker eenduidig te maken. Het betreft een richtlijn voor moedermelk voor kinderen die op tijd geboren en gezond zijn, in de thuissituatie. Op kamertemperatuur (en die wordt zeer ruim gedefinieerd als tussen 16 en 29 graden Celsius) kan normaal gekolfde melk 3-4 uur worden bewaard en onder zeer hygiƫnische condities zelfs dubbel zolang: 6-8 uur. In de koelkast die niet warmer is dan 4 graden Celsius is melk minimaal 72 uur te bewaren, maar ook hier geldt weer dat onder zeer hygiƫnische omstandigheden en met zo min mogelijk temperatuurschommelingen de melk 5 tot zelfs 8 dagen goed blijft. In de diepvries, met een maximum temperatuur van -18 graden en beschermd tegen temperatuursverschillen is melk bacteriologisch praktisch onbeperkt houdbaar, maar voor de kwaliteit is het beter bevroren melk binnen 6, uiterlijk 12 maanden op te maken.
Department of Health and Human Services, Agency for Healthcare Research Quality [http://guidelines.gov/content.aspx?f=rss&id=23797]
Academy of Breastfeeding Medicine Protocol Committee. ABM clinical protocol #8: human milk storage information for home use for full-term infants (original protocol March 2004; revision #1 March 2010). Breastfeed Med 2010 Jun;5(3):127-30.