Pagina's

zondag 22 augustus 2010

Autostoeltjes onveilig als stoel of slaapplaats


Diverse onderzoeken in meerdere landen, onder andere van Shital et al in Ohio, USA, 2010, Kornhause Cerar et al, 2009 in Slovenië en de USA en A Côté A et al, 2008 in Montreal, Canada, wijzen uit dat jonge baby's die voor langere tijd in autostoeltjes zitten en daar ook slapen een verhoogd risico hebben om in zuurstofnood te raken en daaraan eventueel te overlijden. De half-rechtop-zittende, wat in elkaar gezakte houding met zeer beperkte bewegingsmogelijkheden in zo'n stoeltje zorgt er in combinatie met het van nature relatief zware hoofd van de baby en het ontspannen van de ademhalingsspieren tijdens de slaap voor dat de ademhalingswegen erg krap worden en het kind maar moeilijk lucht krijgt. Niet in deze onderzoeken meegenomen is of dit gevaar ook bestaat voor kinderen die inde komma- of banaanhouding in een draagdoek worden gedragen, maar dit is niet uit te sluiten. Het verdient daarom aanbeveling om jonge baby's niet in autostoeltjes en daarop lijkende stoeltjes te laten zitten anders dan om ze veilig per auto te vervoeren en om jonge baby's die gedragen worden in een verticale positie dicht tegen het volwassen lichaam aan te dragen, zodat de luchtwegen vrij blijven.
Shital N. Parikh, MD, Lindsay Wilson, BA, CCRP: Hazardous Use of Car Seats Outside the Car in the United States, 2003–2007. PEDIATRICS Vol. 126 No. 2 August 2010, pp. 352-357
Kornhauser Cerar L, Scirica CV, Stucin Gantar I, Osredkar D, Neubauer D,  Kinane TB: A Comparison of Respiratory Patterns in Healthy Term Infants Placed in Car Safety Seats and Beds. PEDIATRICS Vol. 124 No. 3 September 2009, pp. e396-e402 s limited by lack of documentation of sleep stage. Therefore, these safety devices should only be used for protection during travel and not as replacements for cribs.
A Côté A, Bairam A, Deschenes M, Hatzakis G: Sudden infant deaths in sitting devices. Arch Dis Child  2008;93:384-389