Pagina's

donderdag 22 augustus 2013

Belasting

Foto: Julia Roberts en broer Eric Roberts, wel hetzelfde beroep, toch geen familiebedrijf. De laatste in de serie family business.

Vandaag komt er een belasting meneer bij me op bezoek. Nee geen meneer van de belastingdienst gelukkig, maar een meneer die mij gaat helpen met mijn belasting aangifte. Ik heb eindelijk aan mezelf durven toegeven dat de belasting die de belastingen mij geven te zwaar is en dat ik dat dus moet delegeren. Belasting moet namelijk altijd in evenwicht zijn met draagkracht. Ik dacht altijd dat de financiƫle belasting van een boekhouder mijn financiƫle draagkracht te boven ging, maar nu blijkt de werkdruk belasting, die het moeten afhandelen van belastingzaken mij oplevert, mij op te breken. Plus dat ik weliswaar heel goed in mijn vak ben, maar waardeloos in administratie en de zakelijke kanten van een onderneming. Ik wordt wel eens aangesproken als ondernemer, bijvoorbeeld door wervende post van de Kamer van Koophandel. Ik moet ondernemersnetwerken en naar ondernemers events. Maar ik ben geen ondernemer, ik ben een lactatiekundige onder eigen beheer en dat kan wettelijk eigenlijk alleen als je dat in een ondernemingsvorm doet. Een eenmansbedrijf. Eenvrouwsbedrijven bestaan niet. O, er zijn volop vrouwen die zelfstandig hun vak uitoefenen en als ondernemer geregistreerd staan. Maar allemaal als man. Eenman. Waarom heet dat niet al heel erg lang een eenpersoonsbedrijf of zoiets?

Nou ja, over belasting ging ik het hebben. Belasting van een vrouw die moeder is. Geldt hier ook dat belasting en draagkracht in evenwicht moeten zijn? Wel zeker! Moeders voelen zich vaak beet genomen en hebben het gevoel dat hun belasting veel groter is dan hun draagkracht. En krijgen dan het idee dat ze zaken moeten gaan uitbesteden om er niet aan ten onder te gaan. Ik ken het gevoel. Het is wel een goed idee om daarbij even na te denken over wat dan precies uit handen gegeven gaat worden. Zoals een ondernemer haar core-business ook in eigen hand houdt en de neventaken uitbesteedt aan een ander. Het zou voor mij niet echt werken als ik mijn lactatiekundige werk zou uitbesteden en zelf achter de cijfertjes aanging. Dat is mijn vak niet, ik weet daar te weinig van. Een moeder zou ook haar kerntaken bij zichzelf moeten houden en neventaken uitbesteden. De kentaken kan ze natuurlijk wel met haar levenspartner delen. Graag zelfs. Maar om uit te besteden zijn daar het huishouden en de sociale verplichtingen.

Wat zijn dan zoal de kerntaken van het moederschap (ouderschap)? Ruwweg gezegd: het zorgen en zogen. Voeden, beschermen, koesteren, zowel lichamelijk als psycho-emotioneel. Dat is een flinke taak zelfs voor twee ouders samen. Het is jammer dat ouders maar zo weinig verlof hebben om die kerntaken goed neer te zetten. Vaders krijgen een paar schamele dagen en moeders een week of 12. Dan kunnen ze allebei nog hun paar weken vakantie ertegenaan gooien, wat sjoemelen met ziekteverlof en gedeeld, onbetaald ouderschapsverlof. Maar dan is het echt op. Na drie maanden is de zorgtaak echt nog niet klaar, maar toch moeten veel moeders die dan toch gaan delegeren. Uitbesteden aan andere vrouwen, die vaak om dat te kunnen doen hun eigen zorgtaken elders moeten uitbesteden.

Veel ouders gaan gebukt onder die opgedrongen manier van uitbesteding van kerntaken. Uit sommige onderzoeken blijkt dat overwerktheid, burn-out, meer voorkomt bij vrouwen met een baan buitenshuis dan bij mannen met een baan buitenshuis. De managerziekte is niet langer voorbehouden aan directeuren van grote bedrijven, maar is ook een beroepsziekte van moeders. Ik ga een paar knuppels in hoenderhokken gooien met opties om hier wat constructiefs aan te doen en die belasting van ouders meer aan te laten sluiten op hun draagkracht.
  • Langer verlof voor vaders en moeder, tegelijk of na elkaar.
  • Meer mogelijkheden voor parttime werk voor mannen en vrouwen.
  • Meer aandacht voor informele onderlinge kinderopvang met een paar gezinnen samen in combinatie met meer mogelijkheden voor flexibele werktijden.
  • Meer mogelijkheden voor ouders om hun kind mee naar het werk te nemen. (heel wat meer soorten werk dan wordt gedacht zijn prima uit te voeren met een kind op je rug. OK, neurochirurg of gevechtspiloot vallen daar wellicht niet onder, maar leerkracht, winkelbediende, kantoormedewerker, …
  • Meer mogelijkheden om het werk mee naar huis te nemen, thuis te werken. Het meeste kantoorwerk leent zich daar uitstekend voor. Is ook goed voor het milieu en het fileprobleem.
Wie weet er nog meer? Graag delen in de opmerkingen. Ik heb geen behoefte aan ‘’dat is niet realistisch’’ opmerkingen, ik wil graag een aanzet geven tot omdenken.