Foto: Edie Falco als Jackie Peyton, de verpleegster die alles kan en alles oplost, behalve haar eigen sores en
Peter Facinelli als Dr. Fitch Cooper (die in stress situaties een Tourette-achtige reactie zegt te hebben, die hem vrouwenborsten laat grijpen) in Nurse Jackie
Dag 2 van een blogweek ‘’Wereld Borstvoeding Week’’ waarin telkens een synoniem van het WBW thema de inspiratie vormt.
Borstvoeding bruist en borrelt. Wel, niet borstvoeding zelf natuurlijk, maar in de borstvoeding-wereld borrelt het van de mensen die zich met borstvoeding bezig houden. Niet noodzakelijkerwijs moeders die borstvoeding geven, maar mensen die zich als vrijwilliger of als professional bezig houden met borstvoeding. Vrijwilligers zijn altijd moeders met persoonlijke borstvoedingservaring. Zij geven vooral steun, van moeder tot moeder, en delen informatie, trucs en tips. Vaak organiseren ze regelmatig herhaalde ontmoetingen voor moeders en aanstaande moeders of cursussen voor aanstaande ouders. Vrijwilligersorganisaties hebben telefonische hulplijnen en schriftelijke informatie in brochures en tijdschriften. Naast persoonlijke ervaring baseren de vrijwilligers hun werk op een vaak intensieve interne training of opleiding en ze blijven trainingen herhalen zolang ze aan de organisatie verbonden zijn. Borstvoeding vrijwilligers zijn de vrouwen die je in vroegere tijden gewoon om je heen zou hebben terwijl je opgroeit als meisje en als je moeder wordt. De vrouwen in je netwerk die je gewoon van dag tot dag nodig hebt tijdens je reis door het moederschap. Vrouwen-power vrouwen.
De mensen die zich professioneel met borstvoeding bezighouden kun je in groepen verdelen. Er zijn de zorgverleners voor wie zorg voor borstvoeding één van de vele aspecten van hun werkveld is: verloskundigen, kraamverzorgenden en –verplegenden, neonatologie verpleegkundigen, huisartsen, consultatiebureau werkers. Van hen verwacht je als moeder dat zij voldoende over borstvoeding weten om je in de dagelijkse praktijk aan de gang te houden, hoe ze veel voorkomende problemen kunnen herkennen en oplossen en voor welke problemen ze een specialist voor je moeten inschakelen. Een aparte groep bestaat uit mensen die onderzoek doen naar borstvoeding. Dit zijn wetenschappers van allerlei soort, uit diverse disciplines. Borstvoeding, de menselijke lactatie en moedermelk kunnen het primaire onderwerp van hun onderzoek zijn, maar ook nevenonderwerpen. Zij zijn niet noodzakelijkerwijs deskundig op het gebied van (de begeleiding bij) borstvoeding.
Dan zijn er de mensen die van de begeleiding bij borstvoeding en de kennis van de menselijke lactatie hun vak hebben gemaakt, de lactatiekundigen. In die groep is ook nog onderscheid te maken tussen deelgroepen. Er zijn lactatiekundigen voor wie het hun eerste en enige lijn van werk is en er zijn zij voor wie lactatiekunde naast of na hun andere of primaire beroep komt. Die laatsten zijn dan bijvoorbeeld verloskundige of verpleegkundige die een deel van hun werktijd besteden aan de directe of indirecte zorg voor borstvoeding. Vaak zijn zij verbonden aan een instelling voor gezondheidszorg zoals een ziekenhuis, een kraamzorgorganisatie of een JGZ instelling. Natuurlijk zijn er binnen dergelijke instellingen ook lactatiekundigen die alleen of voornamelijk lactatiekundig werk doen.
Vrijgevestigde lactatiekundigen doen niets anders dan puur lactatiekundig werk: ze geven directe en indirecte zorg voor moeder en kind bij borstvoeding, ze schrijven informatie- en voorlichtingsmateriaal, geven lezingen en workshops voor zorgverleners en cursussen voor ouders, verhuren en verkopen hulpmiddelen bij borstvoeding en doen onderzoek. De lactatiekundige is de specialist op het gebied van de menselijke lactatie en de begeleiding bij borstvoeding. De kennis en vaardigheden van de lactatiekundige omvatten zowel de fysiologie (hoe het normaal werkt) als de pathologie (ziekten en afwijkingen van wat normaal is) en de uitzonderlijke situaties.
De borstvoedingswereld bruist en borrelt van de activiteit en er is altijd wel iemand te vinden die hulp kan bieden bij welke vraag of probleem ook. Je moet ze soms wel even zoeken. Hieronder een lijstje om je op weg te helpen.
La Leche League (NL)
La Leche League (BE)
Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (NL)
Borstvoeding VZW (BE)
Samenwerkende Borstvoeding Organisaties (NL)
Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen NVL (NL)
Belgische Vereniging van Lactatiekundigen BVL (BE)
Kenniscentrum Borstvoeding voor een berg aan informatie
Moedermelknetwerk voor het delen van moedermelk