Het onderzoek van Anzman c.s. exploreert de invloed die vroege maatregelen en goede voedingsgewoonten kunnen hebben op het vóórkomen en voorkómen van obesitas en gerelateerde ziekten later. Omdat ouders in de eerste levensjaren nog erg veel invloed hebben op het aanleren van gewoontes en op dat wat kinderen eten en drinken is dit een ideale tijd om een gezonde voedingsbasis te leggen en goede gewoonten aan te leren. Voor niet alle ouders is evident wat gezonde gewoonten zijn. Hampson et al vonden dat moeders die in de zwangerschap leiden aan negatieve gemoedsstemmingen en een laag zelfbeeld (Negative Affectivity) eerder geneigd zijn om al met 3 maanden met vast voedsel te beginnen en vanaf 6 maanden zoete dranken te geven. Zorgverleners die werken met zwangeren moeten hierop dus goed observeren en extra maatregelen nemen op het gebied van voorlichting. Mogelijk kan een aantekening in het dossier ervoor zorgen dat deze moeders extra aandacht krijgen bij het consultatiebureau om exclusief borstvoeding tot 6 maanden te garanderen en informatie te geven over gezonde keuzes voor drinken voor kinderen vanaf 6 maanden.
Hampson SE, Tonstad S, Irgens LM, Meltzer HM, Vollrath M: Mothers’ Negative Affectivity During Pregnancy and Food Choices for Their Infants. Int J Obes, 2010, 34(2):327.
Anzman S, Rollins B, Birch L: Parental influence on children's early eating environments and obesity risk: implications for prevention. Int J Obes 2010, 34
(7):1116-1124